AEIN: Συλλεκτικά Χειρόγραφα με την Μέθοδο Fascimile και Λευκώματα Υψηλής Αισθητικής

Ο Νέος Εκδοτικός Οίκος παρουσιάζει το Έργο του VIEWS IN GREEGE που αποτελεί µία πολύτιμη περιγραφή της προεπαναστατικής Ελλάδας και αναδεικνύει τη συστηματική καταγραφή και τον σχολιασμό του ελλαδικού χώρου από τον συγγραφέα

Η ίδρυση του εκδοτικού οίκου ΑΕΙΝ, ενός καινοτόμου εκδοτικού οίκου, έχει σκοπό να υπηρετήσει μία ιδέα που εδράζεται στη φιλοσοφία της διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θα ειδικεύεται στην έκδοση Χειρογράφων ή Κωδίκων που αντιστάθηκαν στη μάχη με τον χρόνο και τη λήθη και βγήκαν νικητές.

Άλλωστε, από το 1204 και κυρίως από το 1453 εκατοντάδες ελληνικά Χειρόγραφα κατέληξαν στις βιβλιοθήκες της Δύσης και αποτέλεσαν τη βάση για την καλύτερη γνωριμία της Ευρώπης με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και τη μελέτη του μέσα από διαδοχικές αντιγραφές, εκτυπώσεις και μεταφράσεις στα λατινικά.

Ψήγματα ή γενναίες δόσεις σοφίας, πολύτιμες γνώσεις, καρποί ερευνών και εμπειρίας αιώνων που θεμελίωσαν την επιστήμη, στιγμές έμπνευσης που άντεξαν στον χρόνο, σελίδες Ιστορίας που δίδαξαν γενεές, καταθέσεις που ανέτρεψαν τα έως τότε δεδομένα.

Ιδέες –άλλοτε πορίσματα της λογικής και άλλοτε θεόπνευστες– που μπορεί να γεννήθηκαν σε δια-φορετικές εποχές και πολιτισμούς, βγήκαν αλώβητες, έως έναν βαθμό, επειδή βρήκαν καταφύγιο στις σελίδες ενός ταπεινού Χειρογράφου ή ενός σημαντικού Κώδικα.

Μέσω της υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που διαθέτει η νέα εταιρεία, το περιεχόμενό τους μπορεί σήμερα να γίνει κτήμα όλων σε συλλεκτικές, προσιτές για το ευρύ κοινό εκδόσεις.

Η ΑΕΙΝ εντοπίζει και μελετά άγνωστα κειμήλια που βρίσκονται κλεισμένα στα ερμάρια των μεγαλύτερων βιβλιοθηκών στον κόσμο, έτσι ώστε να μπορέσει με την έκδοσή τους να τα καταστήσει γνωστά στο ευρύτερο κοινό.

Ο νεοϊδρυθείς εκδοτικός οίκος µε την επωνυµία ΑΕΙΝ εντάσσει στις δραστηριότητές του ως πρώτο έργο την εµβληµατική συλλεκτική έκδοση VIEWS IN GREEGE του Εdward Dodwell (1821)

Απρόσιτα και, κατά συνέπεια, «άγνωστα» για πάντα;

Ανατροπή αυτής ακριβώς της πραγματικότητας έρχεται να φέρει με το έργο του ο νέος εκδοτικός οίκος ΑΕΙΝ δημιουργώντας ακριβέστατες αναπαραγωγές (και όχι απλά αντίγραφα) αυτών των ιδιαίτερης αξίας θησαυρών.

Στόχος είναι ο κάθε απαιτητικός αναγνώστης που θέλει να γίνει μέτοχος της γνώσης αλλά και της υψηλής τέχνης των σπάνιων και εξαιρετικά κοσμημένων Χειρογράφων, να μπορεί να τα αποκτήσει σε προσιτές τιμές.

Κατά συνέπεια, οι Ομοιογραφικές (Facsimile) εκδόσεις, που κυκλοφορούν σε ελάχιστες ευρωπαϊ-κές χώρες, σε περιορισμένο αριθμό και έχουν υψηλή συλλεκτική και, κατ’ επέκταση, οικονομική αξία, αναβαθμίζουν κάθε ιδιωτική ή δημόσια βιβλιοθήκη. Επιπλέον, εξοικειώνουν τον αναγνώστη, τώρα και στην Ελλάδα, με τα πρωτότυπα, που θα μπορεί τόσο να τα μελετά εκ νέου και σε βάθος ανά πάσα στιγμή, όσο και να απολαμβάνει το αισθητικό τους κάλλος.

Δεδομένου ότι οι Ομοιογραφικές εκδόσεις που κυκλοφορούν στο εξωτερικό είναι Χειρόγραφα μεταφρασμένα στα λατινικά και όχι στα ελληνικά, ο νέος εκδοτικός οίκος προγραμματίζει να υλοποιήσει την ελληνική μετάφραση, με στόχο να αγκαλιάσει και την Ομογένεια, η οποία διψά για επαφή με τον αυθεντικό ελληνικό πολιτισμό.

Ποια διαδικασία ακολουθείται και πόσο ασφαλής είναι για το πρωτότυπο;

Η τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας που αξιοποιείται από τον νέο εκδοτικό οίκο έχει ως αποτέλεσμα ο αναγνώστης να πάρει στα χέρια του ένα αντίγραφο που θα αγγίζει την τελειότητα.

Οι ειδικοί και έμπειροι φορείς του νέου εκδοτικού οίκου, η οικογένεια Σμυρνιωτάκη, με την εδώ και μισό αιώνα παρουσία τους στον εκδοτικό χώρο, αλλά και την απαιτούμενη υποδομή, καθώς διαθέτουν τις πιο εξελιγμένες τυποτεχνικές εγκαταστάσεις στη ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον αποφάσισαν τη δημιουργία του νέου εκδοτικού οίκου προσκαλώντας για συμμετοχική συνεργασία τον Νίκο Κομν. Χατζηγεωργίου, στέλεχος, εγνωσμένου κύρους, εκδοτικών επιχειρήσεων και γνώστη των ειδικών Facsimile εκδόσεων, καθώς έχει υπογράψει πολλές

Ομοιογραφικές συλλεκτικές εκδόσεις:

(ΚΛΑΥΔΙΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΦΗΓΗΣΙΣ, ΚΩΔΙΚΑΣ GREGUS 388 ΤΗΣ ΜΑΡΚΙΑΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΑΣ 655 ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ/ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΠΕΡΙ ΥΛΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1, ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ/Η ΟΚΤΑΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, ΚΩΔΙΚΑΣ 602/ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΟΣ ΡΑΨΩΔΙΑΙ, ΚΩΔΙΚΑΣ PLUTEUS 32.4, ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ/ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ VI ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ/ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ, ΤΕΤΡΑΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ/AKROPOLIS VON ATHEN, ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ).

Σε ποιους απευθύνεται ο νέος εκδοτικός οίκος;

Σε όλους εκείνους που θέλουν να βιώσουν την πρόκληση της επαφής με ένα σπάνιο Χειρόγραφο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, καθώς οι υπεύθυνοι του νέου εκδοτικού οίκου ΑΕΙΝ ερευνούν διαρκώς μεγάλες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού για να εντοπίσουν Κώδικες και Χειρόγραφα που να καλύπτουν ποικίλα επιστημονικά πεδία (Ιατρική, Ιστορία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Περιηγητική Βιβλιογραφία, Θεολογία κ.ά.), αλλά και να έχουν ιδιαίτερη ιστορία και αξία ως σπάνια κειμήλια.

Τα κατατοπιστικά και πλήρως τεκμηριωμένα εισαγωγικά και σχολιαστικά κείμενα, που υπογράφουν καταξιωμένοι επιστήμονες και συνοδεύουν κάθε νέα εκδοτική δημιουργία, δεν συμβάλλουν μόνο στη μύηση του μη ειδικού κοινού στο γνωστικό αντικείμενο των Χειρογράφων, αλλά και συμπληρώνουν τα έργα. Έργα ικανά να διασώσουν την παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, γεγονός που τα ανάγει σε πρώτης τάξεως επιλογή για δώρα προσωπικά ή επιχειρηματικά, καθώς στην ουσία πρόκειται για αληθινά έργα τέχνης που προορίζονται για κάθε βιβλιόφιλο με υψηλή αισθητική και απαιτήσεις.

Ιδιαίτερα δε απευθύνονται στον ελληνισμό της διασποράς, σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά., καθώς οι Έλληνες που διαβιούν στις χώρες αυτές ποθούν να αποκτήσουν ένα κειμήλιο της πατρογονικής πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Διεθνής προβολή του νέου εκδοτικού οίκου ΑΕΙΝ

Παράλληλα με την εκδοτική και εμπορική δραστηριότητα του ΑΕΙΝ, φιλοδοξούμε, εκ των πραγμάτων, να επιτύχουμε μία διεθνή προβολή της χώρας μας στα σημαντικότερα πολιτιστικά fora της οικουμένης, τόσο με την ποιότητα των έργων όσο και με τις επίσημες επιστημονικές παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού και της Ελλάδας.

Ο νεοϊδρυθείς εκδοτικός οίκος µε την επωνυµία ΑΕΙΝ εντάσσει στις δραστηριότητές του ως πρώτο έργο την εµβληµατική συλλεκτική έκδοση VIEWS IN GREEGE του Εdward Dodwell (1821), συμβάλλοντας έτσι στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 (1821-2021). Η εν λόγω έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καταγράφει µε πληρότητα τον Ελλαδικό χώρο κατά τους χρόνους της Παλιγγενεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιολόγος και ζωγράφος Edward Dodwell (1767-1832), γόνος παλιάς και πλούσιας ιρλανδικής οικογένειας, γεννήθηκε στο ∆ουβλίνο και σπούδασε φιλολογία και αρχαιολογία στο Trinity College του Cambridge. Ευνοημένος οικονομικά, µε μεγάλη περιουσία και χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις, αφοσιώθηκε στη μελέτη των πολιτισμών της Μεσογείου.

Το Έργο του VIEWS IN GREEGE αποτελεί µία πολύτιμη περιγραφή της προεπαναστατικής Ελλάδας και αναδεικνύει τη συστηματική καταγραφή και τον σχολιασμό του ελλαδικού χώρου από τον συγγραφέα.

Στο περιηγητικό αυτό  Έργο, µε κείµενα της εποχής, στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, τα οποία περιγράφουν γλαφυρά τις 30 όψεις της Ελλάδας, παρουσιάζεται ολοζώντανα η ιδεολογική και πνευματική προετοιμασία του Ελληνικού  Έθνους για τη διεκδίκηση της Ελευθερίας του, καλύπτοντας την προεπαναστατική περίοδο από το 1800 έως το 1821 µε ρεαλιστικότητα και υψηλή Τέχνη.

Ο ίδιος ο Dodwell σχεδίασε στο Έργο 30 όψεις της Ελλάδας χρησιμοποιώντας την camera obscura, η οποία αποτέλεσε το «προοίµιο» της φωτογραφικής µηχανής. Με τον τρόπο αυτόν, οι αποδιδόμενες 30 όψεις του τότε Ελλαδικού χώρου παρουσιάζονται µε απόλυτο ρεαλισµό, καθιστώντας έτσι το Έργο μοναδικό στον κόσμο.

Επιπρόσθετα, ο Edward Dodwell επιδίωξε να συνδυάσει τα τεκµηριωµένα, για την εποχή, αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία απέδωσε µε τον χρωστήρα του, δηµιουργώντας έτσι τις µοναδικές χρωµολιθογραφίες που παρουσιάζονται στην Έκδοση αποδίδοντας το 100% του πρωτοτύπου.

Το Έργο είναι μεγάλων διαστάσεων, 35 εκατοστά πλάτος x 52 εκατοστά ύψος, και θα προσφέρεται σε χειροποίητη κασετίνα υψηλής αισθητικής, συνοδευόµενο από τόµο ιδιαίτερα καλαίσθητο, στον οποίο γίνεται και η ιστορική τεκµηρίωση του  Έργου.

Ο συνοδευτικός τόµος εµπεριέχει τα κείµενα σε 3 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), έτσι ώστε το Έργο να μπορεί να διακινηθεί σε όλο τον κόσμο ως βασική μαρτυρία για την κατάσταση του Ελλαδικού χώρου την περίοδο της Επανάστασης του 1821 µετά τη ζοφερότητα 400 χρόνων υποδούλωσης.

  • Το Έργο θα κυκλοφορήσει σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα με προεγγραφές λόγω της συλλεκτικότητάς του.
  • Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
  • Μέγιστος αριθμός ανά συλλέκτη δύο (2) αντίτυπα.
  • Το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.

Κεντρική διάθεση: ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ

Ιπποκράτους 16 & Σόλωνος, 106 80 Αθήνα

Για πληροφορίες: Αθηνά Βήχα, τηλ.: 216 0017107

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Oia Treasures Art Gallery: Ένας «κρυφός» θησαυρός στα πολυσύχναστα σοκάκια της Οίας

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου Περιηγηθήκαμε στην μαγευτική αγορά της Οίας στην Σαντορίνη, όπου πέρα από την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική στην οποία αντανακλά το φημισμένο ηλιοβασίλεμα,...

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this