“Αφηγήσεις”, ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Κουτσοσπύρου στην “Ταξιδεύουσα”

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής "Αφηγήσεις" εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 & ώρα 20.00.

Λίγα λόγια για την έκθεση από την Μαρίνα Κουτσοσπύρου

Από µια ρεαλιστική αφετηρία που σύντοµα εκτοξεύεται σε µια διαδικασία δηµιουργίας νέας αφήγησης και πολλές φορές αποδόµησης, δηµιουργούνται νέες προοπτικές. Έργα που δηµιουργήθηκαν αρχικά από συγκίνηση και ψυχικές δονήσεις. Η δύναµη του ρευστού στοιχείου, η δύναµη που ασκεί στα έργα το πάθος µου για την σύγχρονη τέχνη.

Αυτή η εσωτερική ανάγκη δηµιουργεί έναν κόσµο εντυπωσιακών αντιθέσεων, αφηγήσεων, συναισθηµάτων, µια νέα πνοή στο κατεστηµένο. Με κάθε πινελιά ή σκιά, αφηγούµαι µια ιστορία που υπερβαίνει πολλές φορές τα περιορισµένα πλαίσια της πραγµατικότητας και ανοίγει πόρτες σε έναν κόσµο νέων ερµηνειών και ατελείωτο χώρο ανακαλύψεων. Από την πραγµατική ενατένιση ενός τοπίου ή την ονειρική µιας ουτοπίας µετατρέποντας έτσι την άυλη αισθησιακή ή φαντασιακή εµπειρία σε ενσώµατη αισθητική.

Μαρίνα Κουτσοσπύρου

Λίγα λόγια για την έκθεση από την Nικολένα Καλαϊτζάκη

Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων & Δημοσιογράφος, Μέλος AICA Ελλάδος

“Αναπτύσσοντας µία ιδιότυπη εικαστική γραφή που βρίθει από αφηγηµατικότητα µεστή, κι από συναίσθηµα είναι χορτάτη, η ζωγράφος, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, δικαίως, θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως µία από τις πιο δυναµικές – και εργατικές – γυναικείες φωνές που έχει να αναδείξει η σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή.

Μελετώντας κανείς το σύνολο της εργασίας της, από τα πρώιµα της χρόνια, µέχρι και σήµερα, µε ευκολία, θα διαπιστώσει, πως η Κουτσοσπύρου δεν διστάζει να εκφραστεί, να πειραµατιστεί και να καταπιαστεί ελεύθερα µε την θεµατολογία που θα της κεντρίσει, κάθε φορά, το ενδιαφέρον, απέχοντας πολύ από το να εµµένει σε πετυχηµένες στερεοτυπικές συµπεριφορές και τεχνάσµατα.

Αντιθέτως, η εργασία της διακρίνεται από µια πλούσια, σε επίπεδο θεµατολογίας, αλλά και τεχνικής απόδοσης προσέγγιση που αγκαλιάζει και συνενώνει τον οικείο ρεαλισµό της πραγµατικότητας µε την αφαιρετική, και συντριπτική συχνά, εισβολή της φαντασίας και του ονείρου εντός της.

Ανθρώπινες φιγούρες, άντρες, γυναίκες, παιδιά, τοποθετηµένες στα περιβάλλοντα που ανήκουν, σε αστικά ή φυσικά περιβάλλοντα, σε περιβάλλοντα φτιαγµένα από µύθο κι ιστορία, σουρεαλισµό ή και ροµαντισµό ακόµα, γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός ευφάνταστου ζωγραφικού θιάσου που για το τέλος σου αφήνει µια αίσθηση απαλή, σαν χάδι, µιας εποχής άλλης που την φιλοξενούµε µέσα µας• πολύτιµη βαθιά σαν νοσταλγία”.

Μαρίνα Κουτσοσπύρου

Who is Who

Η Μαρίνα Κουτσοσπύρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλ/νιας. Εισάχθηκε πρώτη στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, και στην πρώτη πεντάδα εισακτέων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου και αποφοίτηση το 2001. Πτυχίο Ζωγραφικής µε γενικό βαθµό ΑΡΙΣΤΑ. Εξειδικεύτηκε στη Διδασκαλία της Τέχνης στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση, καθώς και στο Εργαστήριο Ψηφιδωτού & Αγιογραφίας.

Συµµετοχή σε πολλές οµαδικές εκθέσεις [80] σε Ελλάδα & Εξωτερικό, 3 ατοµικές εκθέσεις, συµµετοχή σε διεθνή Artfair Τέχνης όπως στο Artbasel Miami 2019, MantovaArtexpo Italy – 2019, OlympiaArtfair, Tokyo – 2021Artfair, Barcelona – 2021, Artfair France – 2021, ArtfairMonaco – 2022. Σκηνογραφία Θεατρικών παραστάσεων, 1ο Βραβείο Ζωγραφικής σε Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Κρήτης [Κριτική επιτροπή – Δρ.Κωνσταντίνος Β.Πρώιµος & Δρ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου – 2017] Διεθνές Βραβείο Caravagio [Great Master of Art] Milano, Διάκριση ως φιναλίστ ‘’CFA Artist of the Year Award’’ από τον οργανισµό CIRCLE FOUNDATION FOR THE ARTS.

Έργα της κοσµούν Μουσεία, δηµόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο, όπου και διατηρεί το καλλιτεχνικό της ατελιέ.

Μαρίνα Κουτσοσπύρου

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 έως Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Ωράριο επισκέψεων
10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00

“ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΣΑ” Photo Studio / Gallery
Γρίβα 12, Αγρίνιο

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this