«N,ÃO», έκθεση και παρουσίαση βιβλίου του Δημοσθένη Αγραφιώτη

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 20.00, και τα εγκαίνια την ίδια ημέρα   18:30-23:00 .

Η αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει στο Art Project Space*, σε έναν νέο χώρο που έχει δημιουργηθεί στην οδό Φαλήρου 66, στο Κουκάκι, το νέο δίγλωσσο βιβλίο του Δημοσθένη Αγραφιώτη με τίτλο «N,ÃO», το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα πορτογαλικά- στη Βραζιλία και την Ευρώπη, από τις εκδόσεις Confraria do Vento, Rio de Janeiro, 2022.  

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00. Από τις 18:30,  εγκαινιάζεται η έκθεση εικαστικών έργων του Δημοσθένη Αγραφιώτη  (σχέδια) με τίτλο «Ιχνουργήματα», που θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου 2022. 

Έχοντας ως «καμβά» τις λευκές σελίδες του βιβλίου, ο  καλλιτέχνης διαμέσων συνδυάζει  ποιήματα και σχέδια του με την επιδίωξη ενός  ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στους δυο τρόπους έκφρασης, τον ποιητικό και τον ζωγραφικό. Πρόκειται ουσιαστικά για  μια πρωτότυπη συνύπαρξη εικόνας και ποιητικού λόγου και  μια γόνιμη διέγερση  θέασης και ανάγνωσης. Τα γράμματα και οι λέξεις  άλλοτε  συναρθρώνονται  άρτια με τα σχέδια κι άλλοτε έρχονται να  αντιπαρατεθούν ή να τονίσουν τη διαφορά ανάμεσα στην τυπογραφία και την εικαστική χειρονομία.

Σ’ αυτό το πνεύμα το βιβλίο με τις εσωτερικές αμοιβαιότητες  και εντάσεις του, διεκδικεί την υπόσταση ολοκληρωμένου έργου τέχνης. Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον στο βιβλίο του Δημοσθένη Αγραφιώτη είναι εντέλει  η σύμπλεξη της αισθητικής του τυπωμένου γράμματος με αυτήν του ζωγραφικού ίχνους.

Την  παρουσίαση του βιβλίου περιβάλλουν και υποστηρίζουν  τα «Ιχνουργήματα», μια σειρά σχεδίων με μολύβι που θα κοσμούν τους τοίχους του Art Project Space. Τα σχέδια αυτά έχουν δημιουργηθεί σε διάστημα σαράντα χρόνων και παρουσιάζονται σε ποικιλία μεγεθών, χαρτιών, τεχνικών και εναλλακτικών τρόπων προβολής στο χώρο. Οι λευκοί τοίχοι του κέντρου τέχνης λειτουργούν ως ένα  υπερβιβλίο – μεταβιβλίο,  στο οποίο εγγράφονται  τα σχέδια που έχουν παραχθεί σε διαφορετικούς γεωγραφικούς τόπους και  με αφορμές   διαφορετικής πολιτιστικής  πρόκλησης. Κοινή αναφορά των σχεδίων αποτελεί η διερεύνηση των απαρχών του σχεδίου ως  οχήματος  για την ανάδυση του βλέμματος  και ως πεδίου αισθητικής φόρτισης και απόλαυσης.   

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει  με παρουσία της εκδότριας Karla Melo και του μεταφραστή και μουσικού Alipio Carvalho Neto 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από την καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α Μαρία Παπαδήμα (μεταφράστρια του πορτογάλου ποιητή Πεσσόα) και του Νίκου Πρατσίνη (μεταφραστής-συγγραφέας) 

Κείμενα θα διαβάσουν  και θα επιτελέσουν (ποιητικά-μουσικά )  ο  Alipio Carvalho Neto (saxophone) και ο Δημοσθένης Αγραφιώτης (da/da).

Δημοσθένης Αγραφιώτης

Στην έκθεση παρουσιάζεται και η συλλεκτική έκδοση του βιβλίου »ν,αι» στα Ιαπωνικά και Αγγλικά που έχει εκδοθεί σε 32 μοναδικά αντίτυπα με σχέδια του καλλιτέχνη Takesada Matsutani ( του πρωτοποριακού ιαπωνικού κινήματος Gutai,  1954-72), από τον εκδοτικό οίκο Estepa (Paris, France)

Οι ομιλίες θα είναι στα Πορτογαλικά και κάθε 3-4 λεπτά θα εκφωνείται μία περίληψη στα Ελληνικά.

Δημοσθένης Αγραφιώτης

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 16 έως Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 18:30-23:00
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 11:00-16:00
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 20-22 Δεκεμβρίου 17:00-20:30
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

*Art Project Space 
Φαλήρου 66 Αθήνα, Έναντι ΕΜΣΤ,  Σταθμός Metro FIX
2111823818
info@technohoros.org                         

Δημοσθένης Αγραφιώτης

            

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκθεσιακός και εκδοτικός εορταστικός Δεκέμβριος από τον Κώστα Ευαγγελάτο

Ο Κώστας Ευαγγελάτος μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης συμμετοχής του, ως τιμώμενος εικαστικός, στα Πολιτιστικά Δρώμενα Τέχνης 2023 / Visions of Contemporary Art, στον...

Η γεωμετρική πηγή των αφηρημένων αυτοσχεδιασμών του Καντίνσκι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Vassili Kandinsky γεννήθηκε στη Μόσχα το 1866. Το 1886 παρακολούθησε μαθήματα Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας....

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this