Runaway Day: Αθηναίοι σε παράκρουση

Γράφει η Μαρία Δήμου

Στο «Runaway Day» η Μαρία και ο Λουκάς, δύο φαινομενικά εξ’ ολοκλήρου διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους, πλην όμως αμφότεροι κάτοικοι της Αθήνας, μια ωραία πρωία επιλέγουν να το “σκάσουν” από την καθημερινότητά τους. Έτσι απλά. Δίχως σαφή αιτία, δίχως περιττά λόγια. Η Μαρία (Μαρία Σκουλά) “πασάρει” στον σύζυγό της τον Δημήτρη (Ερρίκος Λίτσης) την ευθύνη για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ενώ ο Λουκάς (Μάκης Παπαδημητρίου) αφήνει πίσω του την μητέρα του μαζί με τα δυσβάσταχτα χρέη του, μπορώντας πλέον ελεύθερα να ξεφορτωθεί το ενοχλητικότατο κινητό του.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, θυμίζοντας ζωντανούς νεκρούς που περιπλανώνται σε μια άδεια, ερημωμένη Αθήνα, η οποία κάποτε απέβλεπε στον εκσυγχρονισμό και την άνοδο. Οι άνθρωποι μαζεύουν τα λάφυρα της ψυχής και του σθένους τους και τρέχουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για να σωθούν από την ρουτίνα, τα χρέη, τις ειδήσεις. Μόλις κατοχυρώσουν την απόσταση ασφαλείας τους από την αστυνομία, πέφτουν πάλι νωχελικά σε νάρκη, προτιμώντας να χαθούν στην σκέψη τους παρά να σπαταλήσουν ένα ακόμη δευτερόλεπτο σε εκείνο που συνειδητά εγκατέλειψαν. Κι αυτή ήταν και η μοναδική συνειδητή τους πράξη.

Runaway Day
Πηγή εικόνας: patmos.com

Η Αθήνα ταλανίζεται από έναν πρωτόγνωρο ιό. Μοιάζει τα UFO να έχουν ξεκινήσει την επέλασή τους στα ανθρωποκατοικημένα εδάφη, με πρώτη τους στάση το κέντρο της πόλης. Κατασπαράζουν τους ανθρώπους και τους ξεμυαλίζουν, απομακρύνοντάς τους από την παντοδύναμη τηλεόραση. Ένα πολύτιμο μέσο που ήρθε για να μείνει. Εκείνο που μας συντροφεύει καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, στις δύσκολες, τις χαρμόσυνες και τις πιο ανιαρές μας στιγμές.

Το «Runaway Day» συμπληρώνει την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία στην φιλμογραφία του Δημήτρη Μπαβέλα («Θετικές Ιστορίες», «Η Αναζήτηση της Laura Durand»). Ο σκηνοθέτης “κλείνει” την τηλεόραση και μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό ταξίδι αναζήτησης και επανεξέτασης της εξέλιξής μας. Παραλληλίζει με την σωστή δόση χιούμορ και τραγικότητας την Αθήνα του τότε με την Αθήνα του σήμερα και εστιάζει στο πόσο καθόλου δεν θυμίζει εκείνο που φαντάζονταν για το μέλλον οι άνθρωποι του χθες.

Runaway Day
Πηγή εικόνας: viennale.at

Ένας δημιουργός που παίρνει τον χρόνο του ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στο αστείρευτο χιούμορ του, προερχόμενο από μια βαθιά ανησυχία για την τροπή των καταστάσεων στην χώρα μας, να διαχέεται διάσπαρτα κατά την διάρκεια της ταινίας, ενώ την ίδια στιγμή κινηματογραφεί με απλότητα τον σουρεαλισμό μέσα στα γνώριμα σημεία και σοκάκια μιας -κυριολεκτικά- άδειας πόλης. Ο Δημήτρης Μπαβέλας με το «Runaway Day», πέρα από έναν εμφανώς ουσιαστικότερο πειραματισμό να ενταχθεί στον Ελληνικό κινηματογράφο, μας “υπνωτίζει” με σκοπό να ανακτήσουμε τα δεδομένα κεκτημένα μας. Μας “χειραγωγεί” ούτως ώστε να μας “αναγκάσει” να θυμηθούμε πως είναι να θέλουμε να ζήσουμε.

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκθεσιακός και εκδοτικός εορταστικός Δεκέμβριος από τον Κώστα Ευαγγελάτο

Ο Κώστας Ευαγγελάτος μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης συμμετοχής του, ως τιμώμενος εικαστικός, στα Πολιτιστικά Δρώμενα Τέχνης 2023 / Visions of Contemporary Art, στον...

Η γεωμετρική πηγή των αφηρημένων αυτοσχεδιασμών του Καντίνσκι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Vassili Kandinsky γεννήθηκε στη Μόσχα το 1866. Το 1886 παρακολούθησε μαθήματα Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας....

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this