Στάθης Λιβάνης: Ο εικαστικός που έχει βρει την Ιθάκη του

Επιλογή – Παρουσίαση έργου: Γιάννης Λιάκος

Ο εικαστικός Στάθης Λιβάνης αποδίδει στα τελάρα του το συναίσθημα των τοπίων, των ανθρώπων, των πραγμάτων με ζωντανά χρώματα. Χειρονομιακός, νευρικός και ατίθασος, θα περίμενε κανείς κάπου να του ξεφύγει η πειθαρχία και η ιστόρηση. Όμως ποτέ δεν συμβαίνει αυτό. Εξάλλου ο ίδιος πιστεύει ότι στη ζωγραφική ούτε μία πινελιά δεν είναι τυχαία.

Ο Στάθης Λιβάνης έχει βρει από την αρχή την Ιθάκη του, αφού εκεί γεννήθηκε. Και όσο και αν τη μοιράζεται με την Αθήνα και το Παρίσι, εκείνη έχει πάρει το μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς του και της εικαστικής ματιάς του: «Εκείνο που με γοητεύει πάντα στην Ιθάκη, ανεξάρτητα από εποχή, είναι η φύση της. Λόφοι καταπράσινοι, βουνά, όχι ψηλά αλλά πολύ σύνθετα, που οι κορυφές τους αποτελούν το τελείωμα μιας απίθανης σύνθεσης της φύσης. Τα πλαισιώνει η πολύχρωμη θάλασσα με τα τιρκουάζ, τα πράσινα σε όλους τους τόνους νερά και οι ατελείωτοι χρωματισμοί σε όλους τους τόνους του μπλε.

Τα βράχια, άσπρα, γκρίζα, κόκκινα και πορτοκαλιά, σχιστόλιθοι που σχίζουν τα νερά με ορμή σαν σπαθιά, κάνουν το τοπίο όχι ρομαντικό που ανακαλεί θύμησες, αλλά διεγερτικό για τη φαντασία του περιηγητή και τον ταξιδεύει σαν μουσική του Μότσαρτ ή του Βιβάλντι. Άγρια, σκληρά, ήρεμα, ποιητικά και απλά είναι τα τοπία της Ιθάκης».

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί στον τόπο του, την Ιθάκη, ένα έργο μνημειακής διάστασης βάζοντας την σφραγίδα της αισθητικής του .Με το έργο Χαρά της ζωής δίνει την ευκαιρία στον περιηγητή -επισκέπτη να σταθεί μπροστά σε αυτό και να ανακαλέσει στην μνήμη του τις αρχές της ζωγραφικής με την ένταση των χρωμάτων και την σύνθεση της δημιουργίας.

Σημείωμα του καλλιτέχνη για το έργο Χαρά της ζωής 2020

Τόπος δημιουργίας: Πολιτιστικός όμιλος Σταυρού Ιθάκης
Διάσταση έργου 3Χ5 μέτρα (τοιχογραφία)

Βρέθηκα στην Ιθάκη μου τούτες τις μέρες της σιωπής και της μαυρίλας. Φυσικά και δεν τα βάζω εύκολα κάτω! Όταν μου ανέθεσε ο πολιτιστικός όμιλος του Σταυρού Ιθάκης, που είναι η έδρα του, τότε βρήκα την ευκαιρία να αντιδράσω στη σκοτεινιά… Έτσι ζωγράφισα μία μεγάλη επιφάνεια (τοιχογραφία) σε καλά προετοιμασμένο τοίχο, 5μ Χ 3μ οριζόντιο, μια σύνθεση όπου το χρώμα και το θέμα βγήκαν αυθόρμητα από μέσα μου σαν αντίδραση γι’ αυτό που γίνεται. Αυτά είναι τα όπλα μου, αυτά χρησιμοποίησα. Χαρά της ζωής το ονόμασα. Ελπίζω να δώσει χαρά σε όλους.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this