«Το πάθος του ορατού: Έργα από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου»: Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Έως την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022.

Στα μονοπάτια της παραστατικής ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, μέσα από 104 έργα ζωγραφικής 64 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών είχαν την ευκαιρία να “περπατήσουν” οι παριστάμενοι στην πρώτη παρουσίαση της έκθεσης: “Το πάθος του ορατού: Έργα από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου”. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και εγκαινιάστηκε το Σάββατο, 28 Μαΐου 2022.

Η πλούσια συλλογή του ζεύγους Χατζηιωάννου, που αριθμεί πλέον των 1.200 έργων, επιστρέφει στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια για να γιορτάσει ένα ορόσημο: τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη γέννησή της και να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο έναν κύκλο, έτοιμη να ανοίξει έναν επόμενο.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε μεταξύ άλλων

«Ο Δήμος Χανίων έχει την ξεχωριστή χαρά να παρουσιάσει στο αποδεδειγμένα φιλότεχνο κοινό των Χανίων, μια ακόμα μεγάλη παραγωγή στην Δημοτική μας Πινακοθήκη∙ μια  έκθεση έργων σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, από τη Συλλογή του Αντώνη και της Άζια Χατζηιωάννου.

Στην τροχιά εξωστρέφειας, αναβάθμισης, διασύνδεσης και συνεργασίας που αποδεδειγμένα κινείται πλέον η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, γόνιμες συνεργασίες, όπως αυτή η σπουδαία συλλογή των 104 έργων από σπουδαίους Έλληνες ζωγράφους, υπόσχεται στο κοινό των Χανίων και τους επισκέπτες της πόλης μια μοναδική εμπειρία»

Στιγμιότυπα από την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης

Ο Αντιδήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης επεσήμανε

«Τα τελευταία δύο χρόνια ζήσαμε ειδικές συνθήκες.
Συνθήκες πρωτόγνωρες για τη χώρα και για τον κόσμο ολόκληρο.
Και ο ρόλος της Τέχνης σε όλο αυτό; Κομβικός. Γέφυρα ανάμεσα στον Χρόνο. Τέτοια γέφυρα αποτελούν και οι συλλέκτες έργων τέχνης. Σηκώνουν το βάρος της μεταφοράς της καλλιτεχνικής δημιουργίας από το παρελθόν στο παρόν και από το σήμερα στο μέλλον. Η συλλογή Χατζηιωάννου, που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αυτών των ιδιοτήτων»

Σε αντιστοιχία με τα τρία επίπεδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, η έκθεση δομήθηκε γύρω από ισάριθμες μεγάλες ενότητες, οι οποίες επιχειρούν να αναδείξουν τους βασικούς αισθητικούς άξονες της συλλογής.

Από την πρώτη ενότητα (Η πρόκληση του βλέμματος: Αίνιγμα και αθωότητα), στη δεύτερη (Οι εμμονές του βλέμματος: Μοτίβο και ζωγραφική), μέχρι την τρίτη (Η υπερβολή του βλέμματος: Το πάθος του ορατού) κλιμακώνεται σταδιακά μια τρίπτυχη παρουσίαση, η οποία κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική του βλέμματος και στη ζωγραφική του νου.

Στιγμιότυπα από την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης

Ο συλλέκτης Αντώνης Χατζηιωάννου μοιράστηκε με τους παρισταμένους τον τρόπο που προσεγγίζει τα έργα της συλλογής, μαζί με τη σύζυγο του, Άζια

«Εδώ και 40 χρόνια αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, είναι το αποκούμπι μας, η όασή μας και η ξεκούραση μετά την κούραση της ημέρας. Μιλάμε μαζί τους, ανακαλύπτουμε συνεχώς και νέες λεπτομέρειές τους και κάνουμε καινούργιες, κάθε φορά, «αναγνώσεις» τους. Είναι λες και βρισκόμαστε μέσα σε μια βάρκα γεμάτη ζωγραφιές που μας οδηγεί στο όνειρο και στη συγκίνηση».

Στιγμιότυπα από την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης

Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, Ελισάβετ Πλέσσα ανέφερε μεταξύ άλλων

«Ο Αντώνης και η Άζια Χατζηϊωάννου γοητεύονται από το μυστήριο, από την αφήγηση, τη λεπτομέρεια, από τον πριμιτιβισμό. Οι επιλογές τους αφήνονται να υποκύψουν εξίσου στη σαγήνη του χρώματος, όσο και σε μια ακραία εκφραστικότητα της μορφής και του φωτός. Έτσι, μερικά βασικά γνωρίσματα μοιάζει να καθορίζουν το σύνολο της συλλογής αυτής. Είναι αυτά ακριβώς τα οποία επιθυμεί να αναδείξει η τωρινή επιλογή: η αγάπη για έργα με «βάρος», τόσο σε σε υφή όσο και σε νοήματα, έργα «σαρκώδη», συχνά με πρόδηλο το στοιχείο της οπτικής υπερβολής, με πρωταγωνιστή τη μορφή και με έντονη την παρουσία της τεχνικής, είτε αυτή οδηγεί σε μια διάχυτη θεατρικότητα είτε σε μια αυτοαναφορικότητα της ζωγραφικής ύλης»

Τη διοργάνωση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά), πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος, σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα και σχεδιασμό της Εριφύλης Αράπογλου, με κείμενα των συλλεκτών Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, του ακαδημαϊκού και ζωγράφου, Αλέκου Λεβίδη, του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρου Ζουμπουλάκη και της επιμελήτριας. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε ο Σταύρος Παπαγιάννης/ Stage Design Office.

Στιγμιότυπα από την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Ηώ Αγγελή/ Νίκος Αγγελίδης/ Δάφνη Αγγελίδου/ Γιάννης Αδαμάκης/ Κώστας/ Ανανίδας/ Δημήτρης Αναστασίου/ Δημήτρης Ανδρεαδάκης/  Καλλιόπη Ασαργιωτάκη/ Στάθης Βατανίδης/ Αλέξης Βερούκας/ Όλγα Βερυκάκη/ Μαριλίτσα Βλαχάκη/ Σάββας Γεωργιάδης/ Βίκυ Γεωργιοπούλου/ Μαρία Γιαννακάκη / Θόδωρος Δασκαλάκης / Στέφανος Δασκαλάκης / Νίκη Ελευθεριάδη / Ειρήνη Ηλιοπούλου / Δημήτρης Κατσιγιάννης / Θεόφιλος Κατσιπάνος / Κωνσταντίνος Κερεστετζής / Κική Κολυμπάρη / Λήδα Κοντογιαννοπούλου / Σπύρος Κουρσάρης / Μιχάλης Μαδένης / Θανάσης Μακρής/ Νεκτάριος Μαμάης / Μιχάλης Μανουσάκης / Τάσος Μαντζαβίνος / Καλλιρόη Μαρούδα / Γιάννης Μιγάδης / Λουίζα Μίσσιου / Τάσος Μισούρας / Νίκος Μόσχος / Παναγιώτης Μπελντέκος / Εμμανουήλ Μπιτσάκης / Λαμπρινή Μποβιάτσου / Θανάσης Παναγιώτου / Έλενα Παπαδημητρίου / Αχιλλέας Παπακώστας / Βασίλης Παπανικολάου/ Κώστας Παπανικολάου / Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος / Ανδρέας Πατράκης / Βασίλης Πέρρος / Αχιλλέας Πιστώνης / Βαγγέλης Ρήνας / Στέφανος Ρόκος / Γιώργος Ρόρρης / Παύλος Σάμιος / Εδουάρδος Σακαγιάν / Βασίλης Σελιμάς / Νίκος Σίσκος / Αντώνης Στάβερης / Μαρίνα Στελλάτου / Φίλιππος Τάρλοου / Δημήτρης Τζαμουράνης / Άννα Μαρία Τσακάλη / Αντώνης Τσακίρης / Πάνος Φειδάκης / Μαρία Φιλοπούλου / Μαρία Χατζηανδρέου / Μανταλίνα Ψωμά

Ιnfo

“To πάθος του ορατού: Έργα από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου”

Διάρκεια έως  22 Σεπτεμβρίου 2022

Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα έως και Σάββατο 10:00 – 14:00 & 19:00 – 22:00
Κυριακή κλειστά

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Χάληδων 98, Χανιά
28210 92294, 28210 92419

 www.pinakothiki-chania.gr

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Αγώνας για την Αθήνα που μας αξίζει…» 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου  Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό...

Υποβολή προτάσεων: Βραβείο Τέχνης 2024 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να υποβάλλουν αίτηση για το Βραβείο Τέχνης 2024. Ο θεσμός του...

Η «Ματωμένη Πέμπτη», της Αγγέλικας Κοροβέση, στην Οδό Πανεπιστημίου

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ, με τίτλο, «Ματωμένη Πέμπτη», της εννοιολογικής γλύπτριας, Αγγέλικας Κοροβέση, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this