Βάσω Τσέκα «Μάγισσες»: Ατομική έκθεση στο Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών

Το Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο του θεσμού «Κύκλος Παρουσιάσεων 2023-2024», με υπερηφάνεια υποδέχεται την πολύ σημαντική εικαστική δημιουργό Βάσω Τσέκα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τόσο η θεματική ενότητα συλλεκτικών βιβλίων «Μάγισσες» όσο και μία ενότητα ζωγραφικών έργων της ίδιας θεματολογίας.

Μετά από πολύχρονη δημιουργική διαδρομή στο χώρο της ζωγραφικής το ενδιαφέρον της στράφηκε προς το «Βιβλίο του καλλιτέχνη».

Οι δημιουργίες της βασίζονται στο διάλογο ανάμεσα στις εμπειρίες από τη ζωή της ως εικαστικού και στο κείμενο, ανέκδοτο, χειρόγραφο και πάντα αυτόγραφο.

Μετά την έκθεση στο Μουσείο Bibliotheca Wittockiana,το 2011, ο αξέχαστος Michel Wittock έριξε την ιδέα να οργανωθεί μία έκθεση με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών συγγραφέων γύρω από την θεματική «Μάγισσες».

Για την ίδια, η «Μάγισσα» εκφράζει τη συμβολή της αυταπάτης και της σαγήνης που απορρέουν από το υπερφυσικό στοιχείο και τη ζωτική δύναμη της φύσης. Το σχέδιο αυτό κάλυψε πολλά έτη εργασίας και απόκτησε διεθνείς διαστάσεις (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα).

Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου
Ζωγράφος & Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Διεθνούς Μαραθωνίου Κέντρου Εικαστικών Τεχνών

Ο συγγραφέας Ζαχαρίας Σώκος σημειώνει:

“Στην τέχνη είναι δύσκολο να πεις οτιδήποτε που να είναι τόσο εύστοχο όσο να μην πεις τίποτα” έχει επισημάνει ο Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν. Οι εικαστικές προσεγγίσεις της Βάσως Τσέκα αντιπαρέρχονται, την εύστοχη αναφορά του Αυστριακού φιλοσόφου, δεδομένου ότι στηρίζονται στα αισθήματα και τις εντυπώσεις που προκαλούν οι φόρμες, οι σκιές και κυρίως τα χρώματα και οι αρμονικές ή δυσαρμονικές δυναμικές συσχετίσεις τους που αισθάνεσαι από τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενά τους.

Η ζωγραφική της δημιουργού έχει το προνόμιο να μην είναι υποχρεωμένη να εξηγεί, αφήνοντας χώρο στον θεατή – αναγνώστη.

Η καλλιτέχνης, σε μια μη εικονιστική ζωγραφική, αναμειγνύοντας ιμπρεσιονιστικά χαρακτηριστικά και στοιχεία αφηρημένης τέχνης, δημιουργεί συνθέσεις εξαιρετικής αμεσότητας και αισθητικής.

Η Βάσω Τσέκα, αυτό το είδος, θα λέγαμε, νέου αφαιρετικού συμβολισμού, το εφαρμόζει με απαράμιλλο τρόπο και στα πρωτότυπα χειρόγραφα βιβλία που παρουσιάζει στην έκθεση. Πρόκειται για μοναδικά βιβλία που έχει συγγράψει και υπογράψει ο συγγραφέας και σε έναν γόνιμο διάλογο κειμένου – σχεδίου ολοκληρώνει εικαστικά η ζωγράφος.

Το αποτέλεσμα θεωρώ ότι δικαιώνει πολλαπλώς τον μόχθο των δημιουργών και την προσοχή των επισκεπτών της έκθεσης.”

Η Βάσω Τσέκα αναφέρει:

“Ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου εκπαίδευση στην Αθήνα. Φτάνοντας στο Βέλγιο, συνέχισα τις σπουδές μου στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, από όπου αποφοίτησα το 1986 με το βραβείο Alaux-Bakès. Έχοντας εξελιχθεί στο μη εικονιστικό σύμπαν, πιστεύω ότι ένα έργο που έχει αφηρημένη μορφή πρέπει να είναι εικονιστικό στη σύλληψή του για να μην πέσει στην παγίδα της διακόσμησης. Αυτή η αρχή έχει οδηγήσει τα βήματά μου. Οι θεματικές μου σειρές είναι πάνω από όλα μελέτες, έρευνες και τεχνικές προκλήσεις. Ο καλλιτέχνης πρέπει να παραμείνει μαθητής του εαυτού του. Η ανακάλυψη και ο πλούτος του υλικού είναι τα δυνατά σημεία του έργου. Το φως που υποστηρίζεται από σκιές, η σύνθεση και ο χρωματισμός είναι οι αποσκευές του έναντι στο χρόνο. Ένα ολοκληρωμένο έργο πρέπει να ενισχύει τα όνειρα και το ταξίδι ψυχής γιατί η Τέχνη υπηρετεί την ομορφιά, είναι παγκόσμια και διαχρονική.

Η ομορφιά είναι βασίλισσα, διαμέσου των αιώνων, πέρα από τη μόδα, και πρέπει να κερδηθεί.”

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 6 Απριλίου και ώρες από 6 έως 10 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Απριλίου 2024

Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών ΔΙ.ΜΑ.ΚΕΤ IMVAC
Λιβισίου 13, 190 05 Νέα Μάκρη Αττικής ~ www.imvac.gr ~ [email protected] ~ 22940 97804

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ.
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 5 μ.μ. – 8 μ.μ.
Κυριακή Κλειστά

Πρόσκληση
Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this