Υπέροχη παιδική θεατρική δημιουργία “Η συμμορία του μεσονυχτίου” στο Θέατρο Άνεσις 

Γράφει η Φλώρου Αιμιλία 

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Άνεσις, στην πρεμιέρα της παιδικής παράστασης ‘’Η συμμορία του μεσονυχτίου’’…..μιας υπέροχης θεατρικής δημιουργίας που κάνει τα μικρά παιδιά να πιστεύουν στα όνειρά τους …και τους  μεγάλους να απλώνουν τα χέρια για να τα φέρουν πάλι κοντά τους 

(απόσπασμα από το βιβλίο) ..Τα μεσάνυχτα είναι η ώρα που όλα τα παιδιά κοιμούνται …εκτός φυσικά από τη …Συμμορία του Μεσονυχτίου! Γι’ αυτούς τα μεσάνυχτα είναι η ώρα που ξεκινά η περιπέτεια. 

…Και ενώ βρισκόμασταν σε μια συννεφιασμένη Αθήνα…ο Δημήτρης Δεγαΐτης μας ταξίδεψε μαγικά με τη θεατρική του ομάδα κάπου στο Λονδίνο, στον 44ο όροφο ενός παλιού Νοσοκομείου, το Λορντ Φαντ. Εκεί γνωρίσαμε τον καλόκαρδο Τομ, τη δυναμική  Άμπερ, τον Τζόρτζ  που λατρεύει τις σοκολάτες, τον συνομήλικο του Ρόμπιν,  που προς το παρόν δεν βλέπει καθόλου και τη δεκάχρονη Σάλι που την περισσότερη ώρα κοιμάται ….τη συμμορία του Μεσονυχτίου. 

Με τη συνδρομή του καλόκαρδου αλλά πολύ μοναχικού θυρωρού του Νοσοκομείου πραγματοποιούν κάθε όνειρο τους, ακόμη και το πιο τρελό, φτάνει το ρολόι να χτυπήσει μεσάνυχτα….. 

Στιγμιότυπο της παράστασης “Η συμμορία του μεσονυχτίου”

Για πρώτη φορά μεταφέρεται στην Ελλάδα στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη ένα βιβλίο για παιδιά, του πολυβραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ντέιβιντ Ουάλιαμς, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από κοινό και κριτικούς ως «η νέα ανατρεπτική φωνή» στην παιδική λογοτεχνία εξ αιτίας του πρωτότυπου περιεχομένου των έργων του. 

Ο Δημήτρης Δεγαΐτης μας δίνει ένα άρτιο και μεστό αποτέλεσμα μιας παιδικής παράστασης που όλοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν. Συνθέτει, συντονίζει και αναδεικνύει δημιουργικά το ‘’υλικό’’ που κρατά στα χέρια του (κείμενο, συνεργάτες), και μεταφέρει το ύφος και το πνεύμα του λογοτεχνικού κειμένου ζωντανά στη σκηνή με τον πιο εύστοχο και αποτελεσματικό τρόπο.  

Στιγμιότυπο της παράστασης “Η συμμορία του μεσονυχτίου”

Μέσα στο τόσο ρεαλιστικό και γεμάτο χρώματα σκηνικό της Αρετής Μουστάκα, το οποίο απέδιδε επακριβώς και στοχευμένα την αίσθηση ενός δωματίου που βρίσκεται στο κτήριο ενός παλαιού νοσοκομείου στην Αγγλία, οι ηθοποιοί Δημοσθένης Φίλιππας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θανάσης Ισιδώρου, Δώρα Χουρσανίδου, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Φοίβος Σαμαρτζής, Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη, Ανδριανή Νεοκλέους δίνουν στην κυριολεξία όλη την ενέργεια τους, κρατούν το ενδιαφέρον μας αμείωτο αποδίδουν με απόλυτη θεατρική ακρίβεια τους χαρακτήρες του έργου του Ουάλιαμς.   

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη ερμηνευτική τους ικανότητα και την γεμάτη δεξιοτεχνία καθοδήγηση του Δημήτρη Δεγαϊτη, βάζουν στους ρόλους τους κάτι παραπάνω από ψυχή, και είναι πραγματικά μαγικό να βλέπεις ενήλικους ηθοποιούς να μεταμορφώνονται σε μικρά παιδιά ή στον χαρακτήρα που πρέπει να υποδυθούν, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η μετάβαση- μεταμόρφωση αυτή από το θεατρικό κοινό. Εκεί μπροστά σου έχεις πέντε μικρά παιδιά, τον καλόκαρδο θυρωρό, τον γιατρό, τη γιαγιά Νέλι, τον Διευθυντή του Νοσοκομείου, τις νοσοκόμες, την καθαρίστρια και τίποτα άλλο. 

Και είναι αυτή η αίσθηση, που ωθεί το κοινό, μικρούς και μεγάλους, να “αφήνεται” σιγά σιγά και να εισέρχεται  σε μια “φανταστική πραγματικότητα” έτοιμο να αναζητήσει την περιπέτεια μαζί με τη συμμορία του μεσονυχτίου….. 

Στιγμιότυπο της παράστασης “Η συμμορία του μεσονυχτίου”

Παρατηρούσα τους μικρούς μας φίλους να έχουν γύρει προς τη σκηνή περιμένοντας με αγωνία πως θα εξελιχθεί η ιστορία … να απολαμβάνουν σιγομουρμουρίζοντας την πρωτότυπη και απόλυτα προσαρμοσμένη στο ύφος του έργου μουσική του Νίκου Τσέκου, να γελούν δυνατά με το οξυδερκές χιούμορ της παράστασης το οποίο δεν προκύπτει μόνο άμεσα από το κείμενο, αλλά και από τις υπέροχα δημιουργικά ευφάνταστες εκφράσεις και τα πανέξυπνα βλέμματα των ηθοποιών 

Ευρηματική η χρήση του video wall με τα εξαιρετικά σκίτσα που ενσωματώνονται και εντάσσονται στην εξέλιξη της μυθοπλασίας, όπως επίσης πρωτότυπος και σε επίπεδο σκηνικών είναι και ο τρόπος που μεταφέρεται ο θεατής οπτικά στον κόσμο των ονείρων των παιδιών. Απλά υλικά και αντικείμενα μεταμορφώνονται με έναν εμπνευσμένο τρόπο (που μόνο αν παρακολουθήσει κάποιος την παράσταση το αντιλαμβάνεται σε όλη του την έκταση) στο σκηνικό που συνθέτει τον ονειρικό κόσμο των παιδιών. 

Αλλά η θεατρική παράστασή αυτή δεν σταματά εκεί…είναι γεμάτη ουσιαστικά μηνύματα για τα παιδιά μας. Εξυμνείται η φιλία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη. Οι πρωταγωνιστές μπαίνουν ο ένας στη θέση του άλλου προβάλλοντας την αξία της ενσυναίσθησης. Βάζουν στην άκρη τα προσωπικά τους ‘’θέλω’’, για να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που έχουν κοντά τους. Το διαφορετικό δεν υπάρχει καθώς η καλοσύνη αντανακλά πάνω του και το εξαφανίζει. 

Κυρίως όμως το θεατρικό αυτό έργο, μας μετέφερε τον παλμό και την ενέργεια των μικρών παιδιών, που όχι μόνο δεν χάνουν ποτέ την ελπίδα τους, αλλά επιδιώκουν και παλεύουν με όλη τους την ύπαρξη για  την πραγματοποίηση των πιο μεγαλεπήβολων σχεδίων τους, οδηγώντας  το κοινό, μικρό και μεγάλο, με τον πιο γλυκό τρόπο στη σκέψη ότι  τίποτα δε σταματά τα όνειρα μας… 

Στιγμιότυπο της παράστασης “Η συμμορία του μεσονυχτίου”

Συντελεστές

Μετάφραση – Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Τσέκος
Χορογραφία-Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Boηθός σκηνοθέτη & βοηθός παραγωγής: Βασιλική Μπέζα
Γραφιστικά – Teaser: Γιάννης Στύλος
Φωτογραφίες: ΑγγελικήΚοκκοβέ
Προβολή-Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία 

Οργάνωση Προώθησης – Ομαδικές Κρατήσεις: Εύη Κουρεμένου

Παραγωγή: Μυθωδία

ΗΘΟΠΟΙΟΙ 

Δημοσθένης Φίλιππας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θανάσης Ισιδώρου, Δώρα Χουρσανίδου, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Φοίβος Σαμαρτζής, Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη, Ανδριανή Νεοκλέους 

Στο Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ 
Λεωφόρος Κηφισίας 14, 11526 Αθήνα  

Κυριακές 11:30 και 15:00 

“Η συμμορία του μεσονυχτίου”
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this