«Θερινές περιπλανήσεις» ομαδική έκθεση χαρακτικής στο Κέντρο Τεχνών Μετς

Η ομαδική έκθεση χαρακτικής «Θερινές περιπλανήσεις» εγκαινιάζεται την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19.00 – 22.00 στο Κέντρο Τεχνών Μετς.

Με το τέλος του θέρους το Κέντρο Τεχνών Μετς καλωσορίζει την νέα σεζόν με μια ομαδική έκθεση χαρακτικής εννέα εικαστικών. Μέσα από τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, μας ταξιδεύουν στους τόπους που συναντήσαμε αλλά και στα μέρη του θυμικού. Γεμάτοι εικόνες, οι εννέα εικαστικοί μιλούν για τον τόπο της μνήμης, τον άνθρωπο και τον περιβάλλοντα χώρο. Πορτραίτα ζώων, ανθρώπων ή φυτών, τοπία πόλης, υπαίθρου και θάλασσας γίνονται μοναδικά στιγμιότυπα του κρυφού και συνάμα εσωτερικού ψυχισμού του καλλιτέχνη.  

Μέλημα της ομαδικής έκθεσης είναι η περιπλάνηση του θεατή μπροστά σε σύγχρονες καταγραφές, όπου το εικαστικό αποτέλεσμα μετατρέπει τον αποδέκτη σε μυστικό ανταποκριτή ιδεών, εκφράσεων και συγκινήσεων. Εδώ, η παρατήρηση εντείνεται και μας καλεί σε ένα παιχνίδι ενδοσκόπησης που τείνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Με έμφαση στις λεπτομέρειες μπορούμε να κρυφακούσουμε ήχους της φύσης, το θρόισμα των φύλλων ή ακόμη και την παγερή ακινησία. Ένα ταξίδι μνήμης και ηρεμίας ξεδιπλώνεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις των εικαστικών, καλώντας μας να περιπλανηθούμε σε αλλοτινούς και ονειρικούς τόπους. 

Κατ’ επέκταση, το ταξίδι εκτυλίσσεται σε έναν εσωτερικό χωρoχρόνο όπου το όνειρο, η φαντασία και οι αλληγορικές, μυθοπλαστικές διαστάσεις δεν λείπουν. Ζητούμενο της έκθεσης είναι να δοθεί έμφαση στην κίνηση της ψυχής και στην απελευθέρωση του βλέμματος γύρω από μνήμες ταξιδιού. Άλλωστε, η υποκειμενική θέαση του κόσμου διέπει την ύπαρξή μας. Συνεπώς, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να παρουσιάσουν την δική τους οπτική αντίληψη σύμφωνα με το δικό τους μοναδικό, εκφραστικό ιδίωμα. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ένα κλίμα ελληνικής εντοπιότητας και λαϊκότροπης διάθεσης που διαχέεται σαν μια ενοποιητική θεματική.  

Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Ο άγνωστος άνθρωπος 25×24,50 εκ. Μονότυπο χαρακτικό 2020

Πρόκειται για ένα εικαστικό αποτύπωμα που μετατρέπει τον θεατή σε έναν σύγχρονο Οδυσσέα στο ταξίδι του προς την υποτιθέμενη Ιθάκη. Ποικιλότροπα, φανταστικά μέρη, με διαφορετικούς ανθρώπους, ζώα και φευγαλέα πορτραίτα βρίσκονται ακίνητα, απαθανατισμένα αιώνια στο κάθε ένα τύπωμα, στην κάθε μία χαραγμένη «Ιθάκη». Το ταξίδι αυτό υμνεί την περιπλάνηση του νου, της μνήμης και της ψυχής και μας καλεί να αφουγκραστούμε λεπτές υφές, ποιότητες και εκφάνσεις της ζωής. 

Κείμενο και επιμέλεια έκθεσης: Νιόβη Κρητικού | Ιστορικός Τέχνης – Εικαστικός

Πανταζής Τσέλιος, Μια αλεπου αναμεσα στα αστερια

Συμμετέχουν αλφαβητικά

Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Φώτης Βάρθης, Αριστομένης Κατσούλας, Γιώργος Κόρδης, Ευστρατία Μαχαιρίδη, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Νικήτας Πεφάνης, Πανταζής Τσέλιος, Αριστέα Χαρωνίτη 

Νικήτας Πεφάνης, αναπαραγωγή

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 12 έως Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17.00 – 20.30
Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 15.00

Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ
Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Αθήνα, 11636
www.metsartscentre.gallery, 211 113 4262

Φώτης Βάρθης, ψαραντώνης
Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this